JU-JUTSU

allround

vechtsport

Gratis proefles om uit te vinden welke training echt bij je past? Kom gerust langs!
JU-JUTSU

 

Het Ju-Jutsu is een allround zelfverdedigingssport die deelnemers weerbaarder maakt. In het Ju-Jutsu gaat het vooral om zelfverdediging. Het is de oudste Japanse vechtsport en stamt al uit de tijd dat de wapens enkel nog uit stokken bestond, dus uit de tijd van vóor de samoerais of de ridders. Boeren werden vaak overvallen door rovers om hun voedselvoorraad. Deze boeren oefenden zich erin om de rovers van zich af slaan door training. Per dorp ontstonden bepaalde trucs of technieken die succes hadden en die zoveel mogelijk geheim werden gehouden.

Uiteindelijk zou de grondlegger van het Judo, Jigoro Kano, al deze technieken bij elkaar brengen. Toen hij de té gevaarlijke eruit haalde, noemde hij het Judo.

Een ander, Hinori Ohtsuka, haalde alleen de wering, stoten, slagen en schoppen eruit en noemde het Wado-kai Karate. Weer een ander, Morihei Uyeshiba, combineerde het Ju-Jutsu met stok- en zwaardvechten en noemde het Aikido.

Terwijl grondleggers een selectie van de technieken gebruikten, was het Ju-Jutsu dus al vrij allround; het omvatte worpen, grepen, klemmen, wurgingen, slagen, stoten, schoppen en weringen. Een compleet pakket dus. Dit wordt in gedeeltes van makkelijk naar moeilijk en van simpel naar complex aangeleerd, om tenslotte een zwarte band examen af te kunnen leggen.

Weerbaarheid is jezelf teweer kunnen stellen tegen de negatieve energie, zowel fysiek als verbaal, van personen die je pesten of willen aanvallen. Natuurlijk wordt benadrukt dat het Ju-Jutsu alleen in noodwendige situaties gebruikt mag worden en in verhouding tot de agressie van de ander; als je te veel geweld gebruikt heet dat excessief geweld en dat is strafbaar.

Het feit dat je agressieve situatie traint, houdt in dat je gewend raakt aan hoe je dat zoveel mogelijk ontspannen en met weinig stress weet op te lossen. Je leert daardoor ook meer incasseren en je leert uit te gaan van je eigen vaardigheid; dat geeft een heleboel zelfvertrouwen. Je zelfverzekerde houding doet veel agressoren als wijken, waardoor je de confrontatie niet hoeft aan te gaan.

Laat het ons weten als je vragen hebt. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Adres

Betelgeuzestraat 4
1974 AP, IJmuiden

Email

ijmuiden@abckops.nl

Telefoon

06-4325 0737 (Jos Kops)
06-1368 5827 (Gwen Kops)