AIKIDO

The gentle

way

Gratis proefles om uit te vinden welke training echt bij je past? Kom gerust langs!

AIKIDO

 

Aikido is een zelfverdedigingssport, die ook wel de ‘gentle way’ wordt genoemd en waarbij met 4 basisprincipes wordt gewerkt. Aikido is de weg (do) van het coördineerde (ai) gebruik van energie (ki). Aikido is een versmelting van Ju-Jutsu, Stok- en Zwaardvechten, ontwikkeld door de Japanner Morihei Ueshiba. Ruime sierlijke bewegingen, zowel staande als geknield, geven aikido een esthetische vorm. Alhoewel het er zeer vriendelijk uitziet, kunnen de klemmen en worpen in principe zeer schadelijk voor de aanvaller zijn. Respect en verantwoordelijkheid voor de gewrichten van de ander zorgen er echter voor dat er geen blessures ontstaan.

Aikido heeft 4 basisprincipes:

  1. Aandacht in het midden
  2. Aandacht naar buiten
  3. Gewicht aan de onderkant
  4. Totale ontspanning

Werken met deze principes geeft je de mogelijkheid in allerlei stresssituaties (ruzie, onenigheid, sollicitatie, examen, openbaar spreken, vergaderen enz.) ontspannen te blijven en assertief te kunnen reageren, zonder agressief te worden, noch passief te blijven. De kunst is steeds jezelf in de schoenen van de ander te verplaatsen, jouw belang te handhaven en de ander daarbij in waarde te laten.

Aiki Manier
Zelfs de moderne bedrijfsmanagementtrainingen maken vaak gebruik van een aikido manier om de samenwerking tussen staf en personeelsleden te verbeteren. Het mag duidelijk zijn dat aikido er niet op gericht is de tegenstander, concurrent, familielid uit te schakelen, maar te zoeken naar mede- en samenwerking, zodat er een win-win situatie ontstaat. Aikido laat dit in de uitvoering van de bewegingen tot uiting komen en is daarmee een bewegende metafoor van de dagelijkse praktijk.

Laat het ons weten als je vragen hebt. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Adres

Betelgeuzestraat 4
1974 AP, IJmuiden

Email

ijmuiden@abckops.nl

Telefoon

06-4325 0737 (Jos Kops)
06-1368 5827 (Gwen Kops)