Karate

Karate is een zelfverdedigingssport waarbij de deelnemers gedisciplineerd concentratie en precisie van de technieken trainen, waardoor veel zelfvertrouwen ontstaat.

Jos Kops

Karate docent

Meer lezen over Jos Kops

Hallo, ik ben Jos Kops en geboren in 1957. Ik ben al meer dan 30 jaar getrouwd met Ingrid en heb een dochter, Gwen en een zoon, Cunnar, die beide ook judoleraar zijn.

De man van Gwen, Jesse Thörig, is ook judoleraar en samen hebben zij ook 2 kinderen.

Sinds mijn 14e doe ik aan judo en sinds mijn 18e geef ik fulltime les; dat is dus al meer dan 40 jaar. Mijn leraar en grondlegger van onze budoschool is Jos Plenckers en van hem heb ik alles geleerd en later de school overgenomen.

Binnen een jaar deed ik ook jujutsu en karate, omdat ik heel leuk, technisch en spannend vond om het allemaal te leren en er wedstrijden in te doen. Ik ben zelfs judo- én karatekampioen van heel Noord-Holland geweest. Later kwam er ook nog aikido, tai-chi en yoga bij. Nog later werd ik fitnessinstructeur en bewegingstherapeut volgens Laban.

Bewegen en evenwicht vond ik altijd al belangrijk voor de gezondheid en souplesse en daarom oefende ik mij ook in turnen, windsurfen, paardrijden, hardlopen (4 hele marathons gelopen), zwemmen, wandelen, skeeleren en fietsen.

Als lesgever breng ik de essentie van het bewegen zoveel mogelijk over op mijn leerlingen in de hoop dat zij ook hun voordeel er mee kunnen doen. Communicatie heeft daardoor altijd mijn aandacht gehad en daartoe heb ik mij verdiept in Toegepaste Psychologie en Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), waarin ik recentelijk mijn Master heb gehaald.

Mijn streven is mijn leerlingen zich fysiek en mentaal zo goed mogelijk te helpen ontwikkelen, waardoor ze technischer, sterker, sneller en slimmer worden en een zo groot mogelijk zelfvertrouwen weten op te bouwen. Dit doe ik al meer dan 40 jaar met heel veel plezier en hoop dat nog een tijd vol te houden!

 

 

 

 

Verdiepende uitleg van karate

Karate-do: concentratie en precisie
Bij Karate gaat het om verdedigen en aanvallen; afweerbewegingen en stoten, slagen en trappen. In de les wordt er veel geoefend op partners en daarom is het uiterst belangrijk geconcentreerd en nauwkeurig te richten, om de partners niet te raken en/of te blesseren. In een wedstrijd kan een fractie van een seconde onoplettendheid of een te hard contact een punt voor de tegenstander opleveren.

Levert je actie bloed op mond, neus of oog op, dan is er diskwalificatie.

Om deze concentratie en precisie onder de knie te krijgen wordt er onder toeziend oog van de trainer gedisciplineerd getraind in basis-, partner-, wedstrijd- en verplichte (kata) trainingsvormen. Dit levert veel plezier op en vooruitgang in kleur band en slip.

Uiteindelijk levert een training van enkele jaren je een gedegen vermogen op om jezelf in noodwendige situaties te kunnen verdedigen.
Karate-do betekent: de weg van de lege hand, wat zoveel wil zeggen als je ongewapend kunnen verdedigen, zelfs tegen gewapende tegenstanders. Je gebruikt je lichaam om te ontwijken en, indien nodig, aan te vallen. Het ‘do’ staat voor de erecode van agressie beheersing in plaats van misbruik van technieken. Tijdens het oefenen en bij wedstrijden is contact op het lichaam vrijwel verboden om blessures te voorkomen.

In de kiem smoren
Hoewel het Ju-Jutsu al eeuwenoud is, is het Karate-do pas echt recentelijk ontwikkeld. De karatemeesters hebben zich gespecialiseerd op stoot-, slag- en schoptechnieken, omdat die bij een handgemeen het eerst voorkomen. Je kunt een gevecht het beste in de kiem smoren en de aanvaller direct tot bezinning brengen. Buiten het aanvallen is het systeem van verdedigen en ontwijken eigenlijk het belangrijkste.

Concentratie en precisie  

Daar stoten en schoppen snelle bewegingen zijn is het zeer belangrijk geconcentreerd te zijn om deze aanvallen op te kunnen vangen en te controleren. Een fractie van een seconde onoplettendheid kan betekenen dat je bent uitgeschakeld voor je het weet. Tijdens trainingen oefen je op millimeter nauwkeurige precisie van je aanvallen, ook om je partners niet te blesseren. Het gaat dus vooral om beheersing van emoties (agressie) en de motoriek. Beheersing van lichaam en geest. Zelfbeheersing dus.

Lesrooster Karate

Karate in IJmuiden

Woensdag
17.00 – 18.00 | 6 t/m 9 jaar
18.00 – 19.00 | 10 t/m 12 jaar
19.00 – 20.00 | 13 t/m 16 jaar

 

 

 

Karate in Hoofddorp

Helaas biedt ABC Kops Hoofddorp nog geen karate lessen aan. Wel biedt ABC Kops Hoofdorp judo, ouder-kind judo & conditioneel kickboksen aan. 

Karate in Haarlem

Helaas biedt ABC Kops Haarlem nog geen karate lessen aan. Wel biedt ABC Kops Haarlem judo aan. 

Vraag hier een gratis proefles aan