Ju-Jutsu

Gratis proefles

Ju-Jutsu

Het Ju-Jutsu is een allround zelfverdedigingssport die deelnemers weerbaarder maakt.

Jos Kops

Ju-Jutsu docent

Meer lezen over Jos Kops

Hallo, ik ben Jos Kops en geboren in 1957. Ik ben al meer dan 30 jaar getrouwd met Ingrid en heb een dochter, Gwen en een zoon, Cunnar, die beide ook judoleraar zijn.

De man van Gwen, Jesse Thörig, is ook judoleraar en samen hebben zij ook 2 kinderen.

Sinds mijn 14e doe ik aan judo en sinds mijn 18e geef ik fulltime les; dat is dus al meer dan 40 jaar. Mijn leraar en grondlegger van onze budoschool is Jos Plenckers en van hem heb ik alles geleerd en later de school overgenomen.

Binnen een jaar deed ik ook jujutsu en karate, omdat ik heel leuk, technisch en spannend vond om het allemaal te leren en er wedstrijden in te doen. Ik ben zelfs judo- én karatekampioen van heel Noord-Holland geweest. Later kwam er ook nog aikido, tai-chi en yoga bij. Nog later werd ik fitnessinstructeur en bewegingstherapeut volgens Laban.

Bewegen en evenwicht vond ik altijd al belangrijk voor de gezondheid en souplesse en daarom oefende ik mij ook in turnen, windsurfen, paardrijden, hardlopen (4 hele marathons gelopen), zwemmen, wandelen, skeeleren en fietsen.

Als lesgever breng ik de essentie van het bewegen zoveel mogelijk over op mijn leerlingen in de hoop dat zij ook hun voordeel er mee kunnen doen. Communicatie heeft daardoor altijd mijn aandacht gehad en daartoe heb ik mij verdiept in Toegepaste Psychologie en Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), waarin ik recentelijk mijn Master heb gehaald.

Mijn streven is mijn leerlingen zich fysiek en mentaal zo goed mogelijk te helpen ontwikkelen, waardoor ze technischer, sterker, sneller en slimmer worden en een zo groot mogelijk zelfvertrouwen weten op te bouwen. Dit doe ik al meer dan 40 jaar met heel veel plezier en hoop dat nog een tijd vol te houden!

Meer informatie over Ju-jutsu

In het Ju-Jutsu gaat het vooral om zelfverdediging. Het is de oudste Japanse vechtsport en stamt al uit de tijd dat de wapens enkel nog uit stokken bestond, dus uit de tijd van vóor de samoerais of de ridders. Boeren werden vaak overvallen door rovers om hun voedselvoorraad. Deze boeren oefenden zich erin om de rovers van zich af slaan door training. Per dorp ontstonden bepaalde trucs of technieken die succes hadden en die zoveel mogelijk geheim werden gehouden.

Uiteindelijk zou de grondlegger van het Judo, Jigoro Kano, al deze technieken bij elkaar brengen. Toen hij de té gevaarlijke eruit haalde, noemde hij het Judo.

Een ander, Hinori Ohtsuka, haalde alleen de wering, stoten, slagen en schoppen eruit en noemde het Wado-kai Karate. Weer een ander, Morihei Uyeshiba, combineerde het Ju-Jutsu met stok- en zwaardvechten en noemde het Aikido.

Terwijl grondleggers een selectie van de technieken gebruikten, was het Ju-Jutsu dus al vrij allround; het omvatte worpen, grepen, klemmen, wurgingen, slagen, stoten, schoppen en weringen. Een compleet pakket dus. Dit wordt in gedeeltes van makkelijk naar moeilijk en van simpel naar complex aangeleerd, om tenslotte een zwarte band examen af te kunnen leggen.

Weerbaarheid is jezelf teweer kunnen stellen tegen de negatieve energie, zowel fysiek als verbaal, van personen die je pesten of willen aanvallen. Natuurlijk wordt benadrukt dat het Ju-Jutsu alleen in noodwendige situaties gebruikt mag worden en in verhouding tot de agressie van de ander; als je te veel geweld gebruikt heet dat excessief geweld en dat is strafbaar.

Het feit dat je agressieve situatie traint, houdt in dat je gewend raakt aan hoe je dat zoveel mogelijk ontspannen en met weinig stress weet op te lossen. Je leert daardoor ook meer incasseren en je leert uit te gaan van je eigen vaardigheid; dat geeft een heleboel zelfvertrouwen. Je zelfverzekerde houding doet veel agressoren als wijken, waardoor je de confrontatie niet hoeft aan te gaan.

Lesrooster ju-jutsu

Ju-jutsu in IJmuiden

Maandag

Dinsdag 

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Ju-jutsu in Hoofddorp

Helaas biedt ABC Kops Hoofddorp nog geen ju-jutsu lessen aan. Wel biedt ABC Kops Hoofdorp judo, ouder-kind judo & conditioneel kickboksen aan. 

Ju-jutsu in Haarlem

Helaas biedt ABC Kops Haarlem nog geen ju-jutsu lessen aan. Wel biedt ABC Kops Haarlem judo aan. 

Vraag hier een gratis proefles aan