Welkom bij ABC Kops IJmuiden

Bewegen en plezier staan bij ons centraal

ABC Kops IJmuiden

ABC Kops IJmuiden is een dynamisch sportbedrijf met als doelstelling de leden de mogelijkheid te bieden hun fysieke en mentale gezondheid op peil te brengen, te houden of te vergroten. De mogelijkheden die ABC Kops daartoe biedt zijn Budosporten. Budosporten zijn Japanse krijgskunsten: Judo & Aikido.

Team

Jos Kops

Jos Kops

Eigenaar & judo- karate- & ju-jutsu docent

Gwen Kops

Gwen Kops

Judodocent

Sportaanbod

Judo | Lees meer >>

Judo is een hele leuke technische en veelzijdige sport. Alle bewegingsvormen in liggende, zittende, knielende tot staande houding komen aan bod.

Boven de deur van de judoschool van de Japanse grondlegger Jigoro Kano prijkten twee slogans:
1: minimale inspanning met maximaal resultaat
2: gezamenlijk welzijn

Ju-Do betekent: zachte weg/manier en duidt op het meegeven met de kracht van je tegenstander i.p.v. ertegenin te gaan, want dan wint altijd de sterkste. Maatschappelijk gezien geef je mee met iemand in een fysiek of verbaal conflict, waardoor hij de zinloosheid van zijn actie inziet. Dan blijkt er geen verlies voor beide partijen, maar een win-win situatie.

Judo is bekend geworden door de Olympische prestaties van zwaargewichten Anton Geesink ’64 en Wim Ruska ’72 en recentelijk in 2000 in Sydney Mark Huizinga.

Het doel van het judo is steeds controle te krijgen op de situatie en daarvoor heb je eerst beheersing over jezelf nodig. Judo is er voor tieners, volwassenen en vooral ook voor kinderen van de basisschool.

Opgroeiende kinderen
Net als bij jonge dieren is het vooral ook voor opgroeiende kinderen belangrijk om met leeftijdsgenootjes te stoeien. Daardoor is het makkelijker te socialiseren, ze ontwikkelen een krachtig en evenwichtig lichaam en kunnen op een beheerste manier uiting geven aan hun agressie. Bij de meeste (bal)sporten is het fysieke contact verboden, terwijl dit voor kinderen uiterst belangrijk is, mits dit door de lesgever in goede banen wordt geleid. Judo is niet een of andere spelsport: het is een zeer goed doordacht opvoedkundig systeem met een levensvisie erachter en het is nog ontzettend leuk ook.
Er zijn iedere dag jeugd-judolessen. Bij deze lessen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de leeftijd en de gevorderdheid van de kinderen. Tijdens een proefles kan uw kind aan den lijve ervaren hoe de sfeer is en wat er zoal gedaan wordt.

Karate | Lees meer >>

Karate-do: concentratie en precisie
In de jaren ’70 beleefde karate zijn opmars na de tv-serie Kungfu en de bioscoopfilms van Bruce Lee. Hoewel niet erg bekend zoals Geesink, heeft het karate in zijn topjaren verschillende wereldkampioenen voortgebracht, waaronder Otti Roethof, Kenneth Leeuwin en Guusje van Mourik. ABC Kops geeft les in Wado-Karate: de weg van de vrede. Dit houdt in dat de nadruk ligt op ontwijken, afweren en de zaak onder controle brengen, zonder de ander onnodig te beschadigen.
Karate-do betekent: de weg van de lege hand, wat zoveel wil zeggen als je ongewapend kunnen verdedigen, zelfs tegen gewapende tegenstanders. Je gebruikt je lichaam om te ontwijken en, indien nodig, aan te vallen. Het ‘do’ staat voor de erecode van agressie beheersing in plaats van misbruik van technieken. Tijdens het oefenen en bij wedstrijden is contact op het lichaam vrijwel verboden om blessures te voorkomen.

In de kiem smoren
Hoewel het Ju-Jutsu al eeuwenoud is, is het Karate-do pas echt recentelijk ontwikkeld. De karatemeesters hebben zich gespecialiseerd op stoot-, slag- en schoptechnieken, omdat die bij een handgemeen het eerst voorkomen. Je kunt een gevecht het beste in de kiem smoren en de aanvaller direct tot bezinning brengen. Buiten het aanvallen is het systeem van verdedigen en ontwijken eigenlijk het belangrijkste.

Concentratie en precisie  
Daar stoten en schoppen snelle bewegingen zijn is het zeer belangrijk geconcentreerd te zijn om deze aanvallen op te kunnen vangen en te controleren. Een fractie van een seconde onoplettendheid kan betekenen dat je bent uitgeschakeld voor je het weet. Tijdens trainingen oefen je op millimeter nauwkeurige precisie van je aanvallen, ook om je partners niet te blesseren. Het gaat dus vooral om beheersing van emoties (agressie) en de motoriek. Beheersing van lichaam en geest. Zelfbeheersing dus.

Ju-Jutsu | Lees meer >>

Ju-Jutsu: pure zelfverdediging
Ju-Jutsu betekent: de zachte kunst; de kunst om met zo min mogelijk inspanning een aanvaller onder controle te brengen. De technieken zijn reeds 4000 jaar oud en verbreid over de hele wereld.

Alle culturen hebben wel vormen van verdedigingskunst en vooral de japanners hebben er systeem in gebracht, zodat het voor iedereen hanteerbaar werd. Sinds de 2e wereldoorlog is het Ju-Jutsu wereldwijd de meest populaire en bekende zelfverdedigingskunst geworden.

Vroeger
Voorheen was er geen politie om je te beschermen en was je op je eigen kunnen aangewezen om je te verdedigen. Buiten je huis of je dorp kon je ieder moment met een overvaller of rover oog in oog komen te staan, die het met jouw leven niet zo nauw nam. Ook braken er makkelijk ongeregeldheden uit tussen verschillende stammen. Hoe beter je op zulke gevechten voorbereid was, des te meer overlevingskansen had je. Vroeger hing de mogelijkheid van een onverwachte fatale confrontatie als een donkere wolk boven de mensen.

Nu
Hoewel de directe dreiging van fysiek geweld niet continue aanwezig is door politiebescherming, kan het toch gebeuren dat je wordt lastiggevallen door opgeschoten jeugd, tasjesdieven of aanranders, wat voor veel mensen vaak onherstelbare fysieke en psychische schade zorgt. Uit voorzorg geen slachtoffer van zulk leed te worden, is het belangrijk dat je een belager van je af kunt slaan. Ook meisjes en oudere dames kunnen daarbij zeker hun ‘mannetje’ staan. Op de middelbare scholen is een korte basiscursus ‘weerbaarheid’ terecht verplicht. Een echte gedegen Ju-Jutsu-training geeft je de mogelijkheid een goede praktische vaardigheid op te bouwen.

Aikido | Lees meer >>

Aikido: the ‘gentle’ way
Aikido is de weg (do) van het coördineerde (ai) gebruik van energie (ki). Aikido is een versmelting van Ju-Jutsu, Stok- en Zwaardvechten, ontwikkeld door de Japanner Morihei Ueshiba.

Ruime sierlijke bewegingen, zowel staande als geknield, geven aikido een esthetische vorm. Alhoewel het er zeer vriendelijk uitziet, kunnen de klemmen en worpen in principe zeer schadelijk voor de aanvaller zijn. Respect en verantwoordelijkheid voor de gewrichten van de ander zorgen er echter voor dat er geen blessures ontstaan.
Een sport voor jong en oud, dik en dun, kort en lang, man en vrouw, want iedereen kan met elkaar oefenen. Een vaste partner is niet nodig.

Aikido heeft 4 basisprincipes:

  1. Aandacht in het midden
  2. Aandacht naar buiten
  3. Gewicht aan de onderkant
  4. Totale ontspanning

Werken met deze principes geeft je de mogelijkheid in allerlei stresssituaties (ruzie, onenigheid, sollicitatie, examen, openbaar spreken, vergaderen enz.) ontspannen te blijven en assertief te kunnen reageren, zonder agressief te worden, noch passief te blijven. De kunst is steeds jezelf in de schoenen van de ander te verplaatsen, jouw belang te handhaven en de ander daarbij in waarde te laten.

Aiki Manier
Zelfs de moderne bedrijfsmanagementtrainingen maken vaak gebruik van een aikido manier om de samenwerking tussen staf en personeelsleden te verbeteren. Het mag duidelijk zijn dat aikido er niet op gericht is de tegenstander, concurrent, familielid uit te schakelen, maar te zoeken naar mede- en samenwerking, zodat er een win-win situatie ontstaat. Aikido laat dit in de uitvoering van de bewegingen tot uiting komen en is daarmee een bewegende metafoor van de dagelijkse praktijk.

Ouder-kind judo | Lees meer >>

Samen
Samen spelen, stoeien en met elkaar genieten op de zondagochtend van 9.30 -10.15 uur. En dat uiteraard aangepast aan het bewegingsniveau van uw zoon of dochter. Rollen, duikelen, kruipen, duwen en trekken. Het zijn allemaal natuurlijke bewegingen waar kinderen veel behoefte aan hebben. En wat is er leuker dan dit samen met uw kind te beleven?

Judo stimuleert kinderen in de ontwikkeling
Voor deelname is geen judo-ervaring nodig. Op een speelse manier leren ouder en kind de basistechnieken en bewegingsvormen van het judo. De nadruk ligt op spelen, veiligheid, geborgenheid en plezier. Judo stimuleert kinderen in hun:

  • motorische ontwikkeling (houdingswisselingen, evenwicht, stabiliteit),
  • sociaal-emotionele ontwikkeling (samenspel, winnen/verliezen, omgaan met de fysieke mogelijkheden van een ander)
  • cognitieve ontwikkeling (lichaamsbewustzijn, ruimtelijke oriëntatie)

Tarief
Het tarief voor een ouder-kind koppel is € 80,- voor een cursus van 10 weken. U kunt de cursus constant verlengen met nogmaals 10 weken. Ook is het mogelijk om de ervaring van de cursus te vergroten door het dragen van echte judopakken. Wij verhuren judopakken voor 10 weken. De kosten zijn voor een kinder judopak €5,- en voor een volwassen judopak €10,-

Wilt u zich aanmelden voor de cursus vul dan onderstaand formulier in.

[contact-form-7 id=”1866″ title=”Ouder-kind”]

Lesrooster

Lesrooster IJmuiden
Maandag Leeftijd Sport
16.15 – 17.00 4-5-6 jaar Judo
17.00 – 18.00 7-8-9 jaar Judo
18.00 – 19.00 10-11-12 jaar Judo
19.00 – 20.00 13-14-15 jaar Judo
Dinsdag Leeftijd Sport
16.15 – 17.00 4-5-6 jaar Judo
17.00 – 18.00 7-8-9 jaar Judo
18.00 – 19.00 10-11-12 jaar Judo
19.00 – 20.00 16+ Ju-Jutsu
20.00 – 21.30 16+ Judo
   
Woensdag Leeftijd Sport
13.15 – 14.00 4-5-6 jaar Judo
14.00 – 15.00 7-8-9 jaar Judo
15.00 -16.00 10-11-12 jaar Judo
17.00 – 18.00 6-7-8-9 Karate
17.30 – 18.30 10-11-12 jaar Karate
18.30 – 19.30 13-14-15-16 Karate
Donderdag Leeftijd Sport
16.15 – 17.00 4-5-6 jaar Judo
17.00 – 18.00 7-8-9 jaar Judo
18.00 – 19.00 10-11-12 jaar Judo
19.00 – 20.00 13-14-15 jaar Judo
Vrijdag Leeftijd Sport
16.00 – 17.00 7-11 jaar JuJutsu
17.00 – 18.00 12 – 16 jaar JuJutsu
18.00 – 19.00 16+ JuJutsu
Zaterdag Leeftijd Sport
9.00 – 10.00 9 – 12 jaar Judo +
10.00 – 10.45 6 – 10 jaar Zorgjudo
10.45 – 11.30 11 – 14 jaar Zorgjudo
Zondag Leeftijd Sport
10.00 – 10.45 O-K Judo
19.00 – 20.30 16+ Aikido

Meld je direct aan voor een gratis proefles

Contactgegevens ABC Kops Hoofddorp

 

Adres
Betelgeuzestraat 4
1974 AP, IJmuiden

 

Telefoon
06-4325 0737 (Jos Kops)
06-1368 5827 (Gwen Kops)
06-5371 2796 (Jesse Thörig)

Email
ijmuiden@abckops.nl