Aikido

Aikido is een zelfverdedigingssport, die ook wel de ‘gentle way’ wordt genoemd en waarbij met 4 basisprincipes wordt gewerkt.

Jos Kops

Aikido docent

Meer lezen over Jos Kops

Hallo, ik ben Jos Kops en geboren in 1957. Ik ben al meer dan 30 jaar getrouwd met Ingrid en heb een dochter, Gwen en een zoon, Cunnar, die beide ook judoleraar zijn.

De man van Gwen, Jesse Thörig, is ook judoleraar en samen hebben zij ook 2 kinderen.

Sinds mijn 14e doe ik aan judo en sinds mijn 18e geef ik fulltime les; dat is dus al meer dan 40 jaar. Mijn leraar en grondlegger van onze budoschool is Jos Plenckers en van hem heb ik alles geleerd en later de school overgenomen.

Binnen een jaar deed ik ook jujutsu en karate, omdat ik heel leuk, technisch en spannend vond om het allemaal te leren en er wedstrijden in te doen. Ik ben zelfs judo- én karatekampioen van heel Noord-Holland geweest. Later kwam er ook nog aikido, tai-chi en yoga bij. Nog later werd ik fitnessinstructeur en bewegingstherapeut volgens Laban.

Bewegen en evenwicht vond ik altijd al belangrijk voor de gezondheid en souplesse en daarom oefende ik mij ook in turnen, windsurfen, paardrijden, hardlopen (4 hele marathons gelopen), zwemmen, wandelen, skeeleren en fietsen.

Als lesgever breng ik de essentie van het bewegen zoveel mogelijk over op mijn leerlingen in de hoop dat zij ook hun voordeel er mee kunnen doen. Communicatie heeft daardoor altijd mijn aandacht gehad en daartoe heb ik mij verdiept in Toegepaste Psychologie en Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), waarin ik recentelijk mijn Master heb gehaald.

Mijn streven is mijn leerlingen zich fysiek en mentaal zo goed mogelijk te helpen ontwikkelen, waardoor ze technischer, sterker, sneller en slimmer worden en een zo groot mogelijk zelfvertrouwen weten op te bouwen. Dit doe ik al meer dan 40 jaar met heel veel plezier en hoop dat nog een tijd vol te houden!

Meer informatie over Aikido

Aikido: the ‘gentle’ way
Aikido is de weg (do) van het coördineerde (ai) gebruik van energie (ki). Aikido is een versmelting van Ju-Jutsu, Stok- en Zwaardvechten, ontwikkeld door de Japanner Morihei Ueshiba.

Ruime sierlijke bewegingen, zowel staande als geknield, geven aikido een esthetische vorm. Alhoewel het er zeer vriendelijk uitziet, kunnen de klemmen en worpen in principe zeer schadelijk voor de aanvaller zijn. Respect en verantwoordelijkheid voor de gewrichten van de ander zorgen er echter voor dat er geen blessures ontstaan.
Een sport voor jong en oud, dik en dun, kort en lang, man en vrouw, want iedereen kan met elkaar oefenen. Een vaste partner is niet nodig.

Aikido heeft 4 basisprincipes:

  1. Aandacht in het midden
  2. Aandacht naar buiten
  3. Gewicht aan de onderkant
  4. Totale ontspanning

Werken met deze principes geeft je de mogelijkheid in allerlei stresssituaties (ruzie, onenigheid, sollicitatie, examen, openbaar spreken, vergaderen enz.) ontspannen te blijven en assertief te kunnen reageren, zonder agressief te worden, noch passief te blijven. De kunst is steeds jezelf in de schoenen van de ander te verplaatsen, jouw belang te handhaven en de ander daarbij in waarde te laten.

Aiki Manier
Zelfs de moderne bedrijfsmanagementtrainingen maken vaak gebruik van een aikido manier om de samenwerking tussen staf en personeelsleden te verbeteren. Het mag duidelijk zijn dat aikido er niet op gericht is de tegenstander, concurrent, familielid uit te schakelen, maar te zoeken naar mede- en samenwerking, zodat er een win-win situatie ontstaat. Aikido laat dit in de uitvoering van de bewegingen tot uiting komen en is daarmee een bewegende metafoor van de dagelijkse praktijk.

Lesrooster Aikido

Aikido in IJmuiden

Zondag
19.00 – 20.30 | 16+

 

 

Aikido in Hoofddorp

Helaas biedt ABC Kops Hoofddorp nog geen aikido lessen aan. Wel biedt ABC Kops Hoofdorp judo, ouder-kind judo & conditioneel kickboksen aan. 

Aikido in Haarlem

Helaas biedt ABC Kops Haarlem nog geen aikido lessen aan. Wel biedt ABC Kops Haarlem judo aan.

 

Vraag hier een gratis proefles aan